A fogamzóképesség időtényezői

szeptember 17, 2009 | Tudnod kell ha babát szeretnél

1. Az életkor

A kislányok havi vérzése 11-14 éves kor környékén jelentkezik először, fiúknál a nemi érés kicsit később mutatkozik. A nők a havi vérzés elmaradásáig (45-50) eshetnek teherbe. Fontos tudni, hogy 35.év után az életkor előrehaladtával párhuzamosan a nők fogamzóképessége csökken. Férfiakban ondósejtképződés még 70-80 éves korban is kimutatható, az ő esetükben inkább a nemi képesség hanyatlása csökkenti a fogamzóképesség valószínűségét.

2. Az évszakok

A világ különböző pontjain az év más és más szakaszára tehető a termékenység megoszlása.

Itt Magyarországon a legtöbb fogamzás a nyári és a kora őszi hónapokra tevődik. A legkevesebb fogamzás a késő téli és kora tavaszi időszakra esik. Persze ebben szerepet játszik némi tudatosság is, pl. sokan télen akarnak terhesek lenni, ekkor előnyösebb kihordani a terhességet és nyáron, a jó időben gondozni a csecsemőt. És még az is hozzájárul a sok nyári és őszi fogamzás előfordulásához, hogy általában nyáron házasodnak össze az emberek, s akár rögtön a házasság után már teherbeeséssel próbálkoznak.

3. A nők cikluson belüli termékenysége

Ez a legjelentősebb időtényező

A pete a tüszőrepedést követően 48 óráig termékenyíthető meg, tehát két havi vérzés között lényegében csak két napig. A női ciklus hossza és ezen belül a tüszőrepedés időpontja egyénenként elég nagy mértékben változhat. A tüszőrepedés általában a ciklus első napjától számított 11-14. napon következik be, de ez csak a 28 napos ciklus esetében igaz. Egyéb ciklushossz esetén a vérzés első napjától visszaszámítva 14.napon van tüszőrepedés.

Vissza a blogra!

Tags: , ,

Megosztás a Facebook-on

Comments (1)

 

  1. Csillag szerint:

    Én 39 vagyok, de már vannak gyermekeim, csak most új párom van, és még szeretnék egyet.
    Kérdésem az, hogy ha tejérzékeny vagyok, melyik vitamint szedjem, melyikben nincs laktóz?

Leave a Reply

© Orsted Theme Copyright WPCorner

Find Wordpress Themes at WPCorner | Theme Sponsored by Cowboys Tickets