E-mail

info@teherbeeses.hu

 

szabo_renata_hanna_babaUtoljára 34 hetesen írtam, és azt írtam: reméljük kihúzzuk a végéig. Hát nem húztuk. :)

Hallgasd közben (Youtube)

Az írásom után 3 nappal csináltattam egy teljes vérképet, amin már nem volt minden eredmény tökéletes, ahogy nálam szokott lenni, hanem már némelyik érték kezdett leromlani. De erre még a védőnő azt mondta belefér. Ismét 3 nap múlva, immár betöltött 35 hetesen, hétfői napon mentem a védőnőhöz, aki vizeletet nézett. Megjelent benne a fehérje nagyon kicsi mennyiségben. A vérnyomásom pedig kezdett emelkedni. A védőnő azt tanácsolta, ha tudok még a héten menjek el a nőgyógyászhoz, aki itt helyben rendel és nézzünk egy ctg-t. Amúgy elég lett volna csak egy hét múlva menni, 36 hetesen. Két nap múlva, szerdai napon mentem a ctg-re, mit ad isten, a vizeletem tele lett fehérjével. 2 nap telt csak el, hogy alig volt benne!!! A lábam is napról napra dagadt, picit már korábban is vizesedett, de úgy igaziból csak most kezdett ezekben a napokban, és olyan hirtelen nagy változás volt látható. A vizeletben lévő sok fehérje, a lábvizesedés és a magasodó vérnyomás miatt, amire már 2×1 Dopegytet is szedtem, beutalt a kórházba még aznap. Hát kész voltam, azt gondoltam azért kihúzzuk még egy darabig. Nagyon rossz kedvem lett, még elintéztük amit kellett a városban, hazamentünk, megebédeltünk, összepakoltunk és elindultunk a kórházba 50 km-re.

A kórházban

Ott azonnal vizeletleadás, vérnyomásmérés, vérvétel, ultrahang. Felvették az adatokat. Itt már a vizelet túrós volt a fehérjétől, a vérnyomás 180 volt. Azt mondták még a labort megvárjuk milyen lesz, ha nagyon rossz, akkor azonnal császár. ÁÁÁÁ, nem kaptam szívinfarktust azonnal!!! Be voltam tojva, mint állat! Izgultam nagyon. Végül nem annyira rossz lett a labor, így még vártunk. Ez volt szerdán. Naponta nézték a vérnyomást, 4×1 Dopegitet  és 2×1 Normodipint szedtem rá, plusz még vasat is szedtem. Minden nap reggel labor, és amíg annak eredménye nem lett meg, addig nem is reggelizhettem, vagyis a nagy vizitig nem ettem, ami 8:15-kor volt. És a kórházban – aki feküdt már bent, az tudja – hogy 5 körül van ébresztő. Úgyhogy igencsak kiéheztem mindig, mire kiderült, szabad ennem, mert nem olyan rossz az eredményem. Sómentes diétára fogtak, csakis kizárólag azt ehetettem, amit ők adtak, semmi finomság, vagy bevitt kaja. Mondhatom elég gáz volt így a kaja. Néztek uh-t is többször, sajnos a baba sokkal kisebb volt, mint kellett volna, 31-32 hetet számolt a gép, én pedig 35-36 hetes voltam. Ez mind a toxémia tünete.

Nagyon féltem mi lesz, hogy valami baja lesz a babának, nem lesz egészséges. Az idegeim már kicsit felmondták a szolgálatot, na meg persze a magas vérnyomás is jól betett. És hétfőn délelőtt  már sírtam, egyszerűen nem bírtam abbahagyni, annyira féltem, hogy lesz valami baj. Nem is a császártól féltem, meg nem magamat féltettem, hanem csakis a babát. Farfekvésben volt még mindig. A hétfői nagy vizit alkalmával, azt mondta a főorvos, másnapra vagyis keddre beidőzítjük a császárt. Végre valami biztosat mondtak, örültem is hogy vége lesz, mivel a bizonytalanságot nem bírom. Délután 5-kor is nézte a szülésznőm vérnyomást, hát… 200 volt, megnézte egy másik nővér, és az ügyeletes doktornő is, 200-210. Hívták az orvosom, csináltunk labort, atom rossz lett, alacsony trombocitaszám, hemaglobin, májfunkciók minden nagyon rossz. Én nem éreztem ebből semmit, nem voltam rosszul. Behívták a főorvost, aki megvizsgált, már tágultam is kicsit, így a sürgősségi császár mellett döntöttek. Ez már HELLP szindróma, a toxémia legsúlyosabb fokozata volt.

A szülés

19:40 Húúú! Telefonáltam páromnak induljon. Borotválás, beöntés, katéter, altató orvos, aki közölte, hogy altatás lesz a rossz laborom miatt, amit nem is bántam, mert már nagyon fáradt voltam. Bekötötték az infúziót. Párom pont beért mire toltak be a műtőbe 20:20-kor. Bent a műtőben mondta az altatóorvos, csak akkor fog altatni mielőtt már vágnának közvetlenül. Viccelődtünk még párat a zöldruhásokkal, éreztem ahogy a dokim bejelöli hol fog vágni, és a nagyon kedves hangú altatóorvos szólt, hogy na most fogunk aludni, és rám tette a maszkot. Egyet szippantottam, nagyon büdi volt, aztán a másodiknál már aludtam is. 2013. december 16-án, 20:40-kor megszületett Hanna, 1980 gr, 42 cm-vel. :)

Mikor felébredtem a kórteremben, elég kómásan, párom fogta a kezemet és azt hajtogatta, hogy nagyon szép baba, és egészséges és mindene jól működik. :) Kértem fájdalomcsillapítót, amitől még jobban kábultam, alig bírtam a szemem nyitvatartani, de még a képeket és a videót amiket párom csinált a babáról, próbáltam egy kis résen át megnézni. Utólag persze nem sok mindenre emlékeztem, jól be is aludtam. A babával tényleg minden rendben volt, mindene jól kifejlődött, a súlya miatt átvitték a legközelebbi olyan kórházba, ahol van koraszülött osztály. Így persze én nem láthattam sajnos.

A mozgás elég nehéz volt, másnap hajnalban már mentünk zuhanyozni a nővérkékkel. Legnehezebb volt az ágyról le-, és felkászálódni. Másnapi laborom is nagyon rossz lett, így kaptam két tasak vért. Párom másnap ment megnézni Hannát, hogy van, rendben volt minden, aztán szülés utáni 3. nap már én is átmehettem hozzá a másik kórházba, ami onnan 20 km-re van.

Koraszülött osztály

Marha jó volt, mikor ott vártuk, hogy bemehessünk, a folyosó előtt, kijött egy csecsemős nővér és mondta, hogy nincs ilyen nevű baba. Mondja párom az nem létezik, hát két napja még meg volt. Visszamegy, újra kijön, hogy nincs ilyen nevű baba. Engem már megint a szívbaj kerülgetett, úristen, mi az hogy nincs meg a baba. Amúgy is még elég gyenge voltam. Megint visszamegy, és jön, hogy jaj meg van, csak átköltöztették másik helyre. Óóó hálistennek. Beöltöztünk, bemosakodtunk, és kihozták egy kis folyosóra Hannát és a kezünkbe adták. Azt sem tudtam hogy is fogjam, nagyon meg voltam illetődve. Adtak egy cumisüveget is, hogy etessem meg. Úristen még sosem csináltam ilyet! :) Fura volt, mert kicsit idegennek éreztem, hogy még nem láttam, csak most először. De jó érzés volt etetni. :)

Utána visszamentünk a kórházba, másnap pénteken kiengedtek, így megint mentünk babázni, utána hazajöttünk, egy napot itthon voltam, hogy összeszedjem magam, és vasárnap reggel mentünk varratszedésre, majd utána befeküdni az anyaszállásra, ahol a baba is volt. 2 hetet ott töltöttünk még a babával, nagyon szépen nőtt és gyarapodott. Az ünnepeket is bent töltöttük, majd január 3-án hazaengedtek minket. Végre!!!!

Közben volt egy kontroll laborom, ez már teljesen jó lett. Már csak a vérnyomásomat kellett rendbehozni, és a vizes dagadt lábamat.

Itthon

Itthon aztán gyorsan beállt a rend, az etetések, a pelenkázás, a fürdetés. Elég fárasztó, másra nem nagyon marad idő. Tejem sajnos csak pár napig volt, az is kicsi, aztán elapadt. Talán mert ilyen nehezen jöttem én is helyre, illetve még mindig szedek gyógyszert a magas vérnyomásra. Már a koraszülött osztályon is csak tápszerrel etettem. De Hanna nagyon szépen eszik azóta is, ma vagyunk 3860 gr és 49 cm. :D

Nagyon nagy boldogság van itthon, még mindig hihetetlen, hogy ennyi év után végre lett egy kisbabánk. Olyan mintha nem is igaz lenne, rózsaszín ködben látok mindent. Ez lehet így marad örökre? :D Apa is rettenetes boldog, mindenben segít, imádja a pici lányát. :)

Végre teljesült az álmom, mi is CSALÁD lettünk!!! :))))) És ez a VALÓSÁG!!! :))))

DE JÓ HOGY ITT VAGY!

Hanna baba

Ajánlott cikkek

49 Hozzászólás

 1. Húha, gratulálok, egészséget és sok lendületet a felneveléséhez:) Meg szeretném kérdezni, milyen fajta túrót fogyasztottál lombik után. Köszönöm. Vigyázzatok egymásra.

 2. Istenem, de nagy boldogság!!!! Nagyon gratulálok!!! Sok örömöt, egészséget, boldogságot kívánok a kis CSALÁDODHOZ!!! :)

 3. Gratulálok, megérdemled az örömöt :) Sajnálom, hogy ilyen nehézkes volt a terhesség, de biztos gyorsan elfelejted a problémákat. Csodás napokat nektek! :)

 4. Gratulálok :) gyönyörű baba :) minden mondatodat, gondolatodat át tudom érezni, meg tudom érteni, mert nekünk szintén lombikbol született egy lányunk a nyáron korababaként, szintén toxemia miatt, csak ő a 25. hétre. Gyönyörű, egészséges, ügyes baba :) A ti lányotokkal sem ledz másképp, gyönyörűen fog fejlődni es rengeteg örömötök lesz benne :(

 5. A vége természetesen ez akart lenni : A ti lányotokkal sem ledz másképp, gyönyörűen fog fejlődni es rengeteg örömötök lesz benne :)

 6. Millioszoros gratulacio! Tunderi kisbaba, gyonyoru kismama. Torteneted olvasva, ismerve senki nem mondhat egyebet: ez az asszony egy nagyszeru hos! Minden jot megerdemeltek, rengeteg embernek segitetek. Szeretettel kivanjuk, h. boldogsagotok tokeletes, a masodik babasodas zokkenomentes legyen. Jo egeszseget, sok boldogsagot!

 7. Gratulálok a tündéri kislányhoz! A tej bizony akkor termelődik, ha a mellet minél hamarabb, minél gyakrabban inger éri, vagyis szopik a baba. Erre sajnos itt nem volt lehetőség. Bár azt is el tudom képzelni, hogy erről nem is kap felvilágosítást egy első babás kismama. Lényeg, hogy szépen fejlődik, minden jót!

 8. Kedves ANYA és APA! Nagyon sok boldogságot és örömet Nektek, élvezzétek ezt a csodát!
  Ui.: A szoptatáson ne szomorkodj, lényeg, hogy szépen fejlődik (a képeken látszik, hogy jól érzi magát a bőrében :o) ), fejlődjön Hanna!

 9. Nagyon nagyon sok szeretettel gratulálunk :-) , sok boldogságot, és nagyon jó egészséget kívánunk!!!!!

  Megküzdöttetek Érte, vigyázzatok egymásra!!!!!

 10. Szia!Szívből Gratulálok nektek és nagyon jó egészséget kívánok!Abszolút együtt éreztem veled ahogy olvastam a sorokat,ugyanis 3 évvel ezelőtt ikreket szültem Debrecenben és vajúdás közben ,vagyis már terhesség alatt jelentkeztek nálam is a tünetek,de orvosm úgy vélte mivel minden lelet jó,ráérünk még szülni.Vajúdás közben nekem isa 210/100 lett a vérnyomásom és sok fehérjét ürítettem,kaptam vérnyomáslehúzót is,de tényleg nem éreztem semmit sem belőle hogy gond lenne.nagyon könnyen szültem meg spontán az ikreket,de az utánna levő időszakot nem kívánom senkinek.Vasárnap )24 és 25-kor születtek meg.délben hazazavarták párom hogy hagyjon pihenni,mert remegtem nagyon és azt hitték fáradt voltam.De ez nem múlt,sőt kardiológus nem tudott megviszgálni úgy ugráltam az ágyon.Utánna fájdalmaim lettek,a szivem hasam,vesém.. minden belül.Azt hittem azért mert összeesett a hasam a nagy teher,hogy kijött,de nem.Jöttek vizitelni nagy fejesek 5 percenként egész éjszaka,már sejtettem hogy nagy a baj.Halálfélrelmem volt,éreztem hogy baj van.Állandóan vizsgáltak és mégsem jöttek rá hogy mi a baj,csak mire hétfőn reggel be tudott jönni a fogadott orvosom mert pont nem volt itthon,akkor vette észre hoyg ez bizony toxémia a javából! Azonnal vérkép és hasi uh és akkor vették észre hogy áll lefele a máj véremezkék tűnnek el a vérből.” vér és 2 egység vérplazmát kaptam ,vízhajtókat és 3×6 szem vérnyomáslehúzót.hétfőn 12 órára mint akit kicsréltek.Friss voltam étvágyam volt,tutdam aludni.Szerdán láthattam először a fiukat.És 1 hét kellett mire beállt a vérnyomásom.Hál Istennek sem a fiuk sem én nem lettünk károsodottak a toxémiából kifolyólag! Mégegyszer csal gratulálni tudok neked és kitartás,jó egészséget!

 11. Hát nagyon édesek vagytok!Ennyi minden után megérdemelted a boldogságot.Szívből gratulálok nektek.Igazán lenyűgöző a kitartásod.

 12. Gratulálok! Nagyon szép baba! Elsírtam magam ahogy olvastam! Köszönöm hogy megosztottad velünk ezeket az élményeket! Jó egészséget nektek!

 13. Gratulálok! Én annyira örülök Nektek, hogy ma egész nap csak csak mosolygok :).

 14. Nagyon sok szeretettel gratulálok!

  Példamutató a kitartásod, sok erőt adott a blogod a teherbeesésre várásom során, és nagyon örülök, hogy ANYA lettél.
  A hitedbe mindig tudtam kapaszkodni.
  Köszönöm.

 15. Szívből gratulálok, Reni !!! <3 (y)
  Nagyon sok örömet és boldogságot kívánok Nektek – a CSALÁDnak ;)

 16. Gratulalok a kisbabahoz,sok boldogsagot kivanok.Tudom milyen erzes hosszu varakozas utan a karodban tartani a kisbabat.Megerdemelted ezt a boldogsagot,szivbol orulok nektek.

 17. Nagyon vártam már, hogy mi lett veled, örülök a boldogságotoknak, jó egészséget és sok vidámságot kívánok Nektek.
  Puszi!

 18. Kedves Reni!
  Tegnap voltam 12. heti UH-on így már elárulhatom, nekünk is sikerült :) Aznap, mikor Te szültél, én először teszteltem pozit :) A többi lánynak is üzenem, kitartás, sikerülni fog! Mi majd 5 évet vártunk rá, 4 inszem, 3 lombik után jött össze úgy, hogy a 3. lombikból csak inszem lett, mert nem tudtak petét nyerni. Szóval kitartás és pozitív hozzáállás, minden kudarc után fel kell állni :)

 19. Köszi, nem volt nehézkes, kibírható, ennél sokkal nehezebb esetek is vannak. :)

 20. Hát neked sem volt egyszerű, úgy látom. Az biztos, hogy résen kell lenni, és nagyon odafigyelni a tünetekre. Én is gratulálok az ikrekhez!
  Köszi szépen!

 21. Köszi! Nemsokára megírom azt is, hogy szerintem kinek illetve minek köszönhetem.

 22. Gratulálok! :) Köszi a jó hírt és az üzeneted! Én is ezt mondom, kitartás a többieknek.

 23. Gratulálok Reni! Olyan jó “sikereket” olvasni!!! Mindenkinek reményt ad!

 24. Szia Reni!
  Gratulálok, gyönyörű kis babácska! Jó egészséget és sok boldogságot kívánok mindannyiótoknak!
  Szöget ütött a fejembe ez a HELPP. Amikor nálam kiderült az MTHFR homozigóta mutáció, akkor mintha olvastam volna arról, hogy bizonyos kutatások szerint növeli a toxémia/HELPP esélyét. Erről neked esetleg mondott valamit akármelyik orvosod? (Nekem nem, csak a pubmed.)
  Köszi.
  Vigyázzatok magatokra.
  Mica

 25. Szia, köszönjük! :)
  Nem mondták ezt, pedig tényleg lehet így van.
  Annyit mondott az egyik orvos, hogy mivel ennyi évesen (39) szültem az első gyereket, volt rá esély, hogy kialakuljon.

 26. Szia Reni!

  Először is gratulálok a kislányodhoz, nagyon cuki baba! :-)

  Szeretném megkérdezni, hogy mennyiről kezdett el emelkedni a vérnyomásod? Csak azért érdekel ez a kérdés, mert eddig olyan alacsony vérnyomásom volt (108/40), hogy egyszer még az utcán is rosszul lettem és a napokban (30.hétben vagyok) vettem észre, hogy már közelít a normálishoz (120/60), de most meg azon kezdtem el parázni, hogy itt meg is álljon.
  Köszönöm és szép estét!
  Üdv.
  Eszter

 27. Szia! Nekem mindig is normális volt a vérnyomásom, terhesség elején is 110 és picit felette volt. A 21. héten már 130 fölé ment, 30.héten 142, 34.héten 155, 35.héten 150 és pár nap múlva a kórházban 180.

 28. Micsoda boldogsag!:-)

  Szivbol gratulalok Nektek.

  En most keszulok testben-lelekben az elso beultetesemhez, ami jovore lesz. Ot ev utan, remelem hamarosan en is a kezemben tarthatom majd gyonyouru es egeszseges kisbabamat. :-)

 29. Szia Renáta,
  Először szeretnék gratulálni a picihez, és remélem mindannyian jól vagytok. Kutatok a terhességi toxémiával kapcsolatban, és szeretném a segítségedet kérni. Lenne pár kérdésem. Ha olvasol, és van időd szívesen venném, ha küldenél egy válasz e-mailt nekem. Köszönöm előre is.

Hozzászólások küldése lezárva

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás