Ovulációs zavarok

augusztus 11, 2009 | A ciklusról, Egy kis anatómia

Itt a női nemi nemi hormonok nem megfelelő jelenlétét figyelhetjük meg. A női nemi hormonok szintje a menstruációs ciklus folyamán változó. Az LH és az FSH hormonok állandó magasszintjei arra utalhatnak, hogy az agyalapi mirigy serkentő próbálkozásai ellenére a petefészkek nem termelnek ösztrogént és progeszteront. Ennek többféle oka is lehet, pl: petefészkek korai kimerülése, stressz vagy depresszió által túlzottan termelődött prolaktin gátlóhormon stb.

Az alacsony FSH és LH szint oka lehet hirtelen testtömeg csökkenés vagy PCOS miatt.

Az ovuláció meglétére legjobban a vér progeszteron szintjéből lehet következtetni. A progeszteron a ciklus második felében kell hogy jelen legyen, és a menstruáció előtti 7. napon éri el csúcsát, vagyis a legmagasabb szintet.

Az ovuláció meglétét illetve elmaradását a progeszteronszint ismételt mérésével, és esetleg  hőmérőzéssel egybekötve tudjuk figyelni.

Tags: , , , ,

Megosztás a Facebook-on

Comments (1)

 

  1. Csillag szerint:

    Az LH szintet ovulációs teszttel is meg lehet nézni. Én vettem egy Gabriel típusút. A középidő kezdetekor kezdtem nézni, és az első napon egy csík volt csak, a másodikon már kettő volt egy halvány, és a harmadik napon már a tesztcsík is olyan vastag volt, mint a másik, ezen kívül a tojásfehérjeszerű váladék is mutatta, hogy van valami. Másnap kis fájdalmat éreztem a hasamban, és egy-két csepp vér is volt. Mindez a 26 napos ciklusom 11. napján. Tehát, szerintem ezzel a teszttel legalább azt meg lehet állapítani, hogy van-e peteérés.

Leave a Reply

© Orsted Theme Copyright WPCorner

Find Wordpress Themes at WPCorner | Theme Sponsored by Cowboys Tickets