E-mail

info@teherbeeses.hu

terhesseg_jeleiAzt gondolom ha a terhességi tünetek élőlények lennének, igencsak jókat kacarásznának rajtunk. De az is lehet nem csak ők, hanem mi is magunkon, ha pár év múlva visszanéznénk magunkat. :)

Miért is lehet ez, hogy keresed magadon a tüneteket? Miért képzeled mindenről, hogy na ez most a terhesség jele?

– Hát mert jó azt képzelni! Mert jó beleélni magad, hogy terhes vagy végre! Addig keresel míg nem találsz valamit, amiből kikövetkezteted, hogy már bizony te terhes vagy. A két hét várakozás nehezen megy, míg biztosat megtudhatnál, ezért naponta újabb és újabb tüneteket találsz. A kis ganék, biztos mind röhögnek! :D

Nem lenne jobb valóságos dolgokban hinni? A valós, igazi bizonyítéknak, ami jelzi hogy terhes vagy?

Szerintem sokkal jobb lenne, reálisabban látni mi is az igazság. Kivárni azt a napot, amikor meg kellene jönnie, és ha nem jön, másnap tesztelni. Na ez lenne a realitás! Ha itt pozitívat tesztelsz, akkor már nagy a valószínűsége hogy terhes vagy.

Nyilván vannak jelek melyek utalhatnak terhességre, de a többségük inkább a nem várt után jelentkezik. Kár keresgélni őket.

Tudom, tudom… Ez nehezen megy, mert annyira várod már hogy terhes légy. Mégis sok csalódástól kímélnéd meg magad ha nem képzelegnél, és ráadásul ezek az hullámvölgyek még befolyásolják is a hormonműködéseket.

Héééé! Lányok! Szálljunk le a földre! Ha internet nem lenne, nem is tudnánk kinek milyen tünete volt valóban, és hogy melyek amiket annak nevez utólag. Egyébként is senki nem egyforma. Az egyiknél fehér, a másiknál átlátszó. (Ezt a laikusok most nem értik. Hi-hi! )

A lényeg azért meg legyen, a peteérés jeleire érdemes odafigyelni. Legyen peteérésed, ha nincs mindenképp orvosi segítséget igényel. Itt írtam a peteérés jeleiről: Peteérés jelei

Na nézzük, milyen tüneteket szoktunk figyelni magunkon a ciklus második felében az un. luteális szakaszban?

 • Figyeljük az ébredési hőmérsékletet, emelkedik-e. Sok esetben alapból is emelkedik a hő, ha nem terhes valaki akkor is. De olyan is van aki terhes és nem emelkedett neki. (Van egy személyes ismerősöm.) De itt nézelődhetsz milyen esetek vannak hőmérséklet terén, van sokféle görbe, azoknál akiknek sikerült. Lesd csak meg:  Sikeres hőgörbék  – a példagörbék alatt, terhesgörbék. Hát nem hiszem, hogy alapból ennek is be kellene dőlni, és nagyramenő következtetéseket levonni, a napi szintű hő méréséből. Addig jó míg méred pár cikluson keresztül, hogy megfigyeld nálad hogy alakul a cikluson keresztül, de aztán ha összeáll a kép, tedd le a hőmérőt és ne mérd tovább. Mert lehet szuper jó a görbéd és nem vagy terhes, vagy lehet rosszabb görbéd is és terhes vagy.
 • Beágyazódás tünetei. Hát itt is lehet sorolni, de ez is olyan hogy van akinél van valami jel, és van akinél semmi nem jelentkezik. Például: pár csepp barnázás, hasfájdalom. Nézd meg mit éreztek beágyazódáskor, azok akik már terhesek lettek: Ki mit érzett beágyazódáskor? Láthatod mennyiféle eset van, aztán megnézheteded a gyakorikérdéseken, és ott tapasztalhatod, hogy mindenki rögtön azt hiszi, hogy ha érez valamit, akkor már terhes is.
 • Hányinger. Ez is húzós téma, elvileg a peteérés után 2-3 héttel (terhesség 4.-5. hete) is jelentkezhet, a nagy többségnek csak a peteérés után 4. héttől (terhesség 6. hetétől) jelentkezik. És persze van akinek egyáltalán nem. Na és vannak ritka kivételek, akik a nem várt előtt hányingert éreznek. De hangsúlyozom ez ritka, a nagyon érzékenyeknél jelentkezhet.
 • Hüvelyi folyás, na itt aztán nézelődhetsz, mert erre sincs biztos recept: Kérdések-esetek a folyásról
 • Sűrű vizelés, ez is inkább később jelentkező tünet, mint a nem várt előtti hetekben, ha ezt véled felfedezni magadon, valószínű a sok folyadéktól van, mivel most többet iszol mint általában szoktál.
 • Szaglás változás, furcsa szagok észlelése, némely illatoktól megundorodás. Attól hogy a két hétben érzel valami furcsa szagot, még nem biztos hogy terhes vagy. Ne dőlj be!
 • Itt vannak a konkrét jelek, kit mit érzett ténylegesen a teherbeeséskor. De itt is az van, attól még hogy te is ezt érzed, nem biztos hogy te is terhes vagy. Ki mit érzett a terhesség első jeleiből?

Mi ebből a tanulság?

Kár minden jelre azt hinni, amit felfedezel magadon, hogy az terhesség. Jó lenne kivárni a peteérés utáni 14 napot, amikor aktuális lenne a következő menstruáció, és ha nem jön meg, vagy csak nagyon pici, a szokásostól eltérő, akkor érdemes csinálni egy terhességi HCG tesztet vizeletből. Ez már nyugtatóbb eredmény, mint holmi hasszurkálásból azt gondolni terhes vagy, nem?

És ha sikerült és pozitív a teszt, utólag már visszatekinthetsz az időben, vajon milyen jelei lehettek a terhességednek.  :)

A peteérés utáni két hétre jó lenne egy módszer, amivel megtanulod nem figyelni a jeleket, vagy jó lenne valahogy átugorni ezt a 14 napot….. Szerinted?

 

Ajánlott cikkek

13 Hozzászólás

 1. Hát igen, ez egy nagyon jó cikk. És hadd egészítsem ki egy kicsit a másik oldalról is.

  Minden hétről-hétre sorozat azzal foglalkozik, hogy mit érezhet a kismama az 5., 6., stb. hetekben. Nagyon, de nagyon kevés olyan oldal van, hol legalább zárójelben hozzáteszik, hogy a felsorolt tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, és csak két helyen olvastam konkrétan, hogy a kismamák kicisvel több, mint felénél jelentkeznek csak. Vagyis kicsivel kevesebb, mint a felének nincs hányingere, ételundora, kopószimata, vagy nem olyan korán, vagy nem egyszrre, vagy alig észrevehető mértékben.

  Na most képzeljetek el egy kismamát (ez lennék én), akinek SEMMILYEN tünete nincs. Nem is sorolom, hogy mi nincs, mert tényleg semmi. Annyira tele van minden a tünetekkel, amelyeket ugye a hormontevékyenség okoz (ergo: ha nincs tünet, akkor rosszul működnek a hormonjaim? Már nem is él a babám? nem fogom tudni megtartani, mert nem működik a szervezetem jól?), hogy akinek a terhesség valóban egy áldott állapot, ahelyett, hogy kivirulna, szorong, és retteg a következő orvosi vizsgálattól.

  Én nap mint nap ezt érzem. elvileg holnap töltöm a 10. hetet, de látjátok, csak így merek fogalmazni, hogy elvileg, mert igazából semmi nem utal rá. Jó lenne igazán objektív, tényszerű cikkeket olvasni a témában, mert szerintem a tünetekkel küzdő kismamák sokkal kevésbé szorulnak rá arra, hogy nyugtatgassák őket, hogy mindez normális, mint azok, akiknek nincsenek tüneteik:(

 2. Sajnos gyakran én is bebeszéltem magamnak a tüneteket, hol a mellem fájt hol hányingerem volt. Amikor megjött sokkal jobban fájt, annyira akarom a kisbabát hogy már néha azt is éreztem hogy mozog a nemlétező. Csak a teszt tud valódit mutatni, addig nem szabad hinni semmi tünetnek, mert az ember szörnyen tud csalódni . Sajnos ezt tapasztalatból tudom.

 3. Kedves Corra!

  Megnyugtatlak, nem vagy egyedül! :)
  5 év próbálkozás, ezer vizsgálat, 4 inszemináció és 1 beültetés után megtörtént a várva várt boldogság: gyereket várunk :)))
  Semmilyen tünetem nincs…nincs hányingerem, ételundorom…talán annyi, h a kávé meg az édesség nem hiányzik. Míg UH-n nem láttam a kis drágát, nem is hittem el, mert semmi jele nem volt….8 hetes vagyok.

  Ne aggódj, örülj annak hogy teljesen jól érzed magad és ne érezd magad nemnormálisnak, mert nem produkálod az ezer cikkben taglalt tüneteket…

  ;))

 4. Ja és hétvégén anyukám mesélte, hogy a terhességei alatt, se a bátyámmal, se velem nem volt SEMMILYEN baja, tünete…ennyit arról hogyha fiút vársz ilyen meg ilyen tüneteidnek kell lenni, ha lányt vársz ilyen meg ilyen jelei vannak….van akinél semmi nincs, mert minden ember szervezete más, és máshogy reagál dolgokra, ennyi :)

  Akinek semmi baja nincs, az is teljesen normális!

 5. Köszönjük szépen Zsu!!!

  Hosszú volt az út, de megérte! :)))) Remélem a következő hónapokban is minden rendben lesz!

 6. Vica, köszönöm a megnyugtató szavakat, és én is szívből gratulálok a babához!!!!!!!

 7. Jajjj, de jó hogy más is van így, édes Istenem… Pár napja mondtam a páromnak, hogy figyelj, én nagyon hülye vagyok? Miért, kérdezte. Hát… mert én nem érzem hogy terhes vagyok… Röhögött, hogy nem baj, nokedli, első terhesség. Én 11 hetes vagyok ma.

 8. Kedves Lányok! Tudjátok, minden és mindennek a 180 fokos ellentéte is lehet igaz :o) – én pl. mindig a nem várt reggelén a hányingerből tudtam, hogy aznap befut a nem várt … szóval, ennyit a hányingerről … és aztán a 7-13. hétig hánytam, mint a kutya, ezalatt fogytam 8 kg-t, kellett kicsit infúzióra mennem kórházba. Aztán mintha elvágták volna … semmi, de semmi további tünet vagy fizikai-lelki kellemetlenség nem volt a terhesség további idejében, nem voltam sírós, csak nagyon boldog … még utolsó héten is simán tudtam minden megszokott pozícióban aludni éjjel. Utolsó előtti nap még kirándultunk a férjemmel, persze, nem teljesítménytúra volt vagy ilyesmi, és este még kisikáltam a fürdőszobát, hogy szép rendre menjünk majd haza … ;o)
  Nagyon-nagyon drukkolok továbbra is Mindannyiotoknak – akár legyenek tünetek, akár nem – hogy a csoda Hozzátok is megérkezzen!!!

 9. Sajnos én is a jelfigyelés áldozata lettem… Előző hónapban a sors is jó kis tréfát űzött belem, mert menzesz előtt rettenetesen fájt a mellem, szédülés, iszonyú migrének, hányinger, úgyhogy napokig abban a tudatban voltam, hogy itt már aztán tuti bébi van, aztán egyszer csak megjött, szépen a 28. napra, ahogyan szokott. Akkor megfogadtam, hogy többet ilyet nem csinálok, nem figyelem magam, amit úgy-ahogy sikerült is betartanom, de megint ott tartok, hogy 3 nappal vagyok menz. előtt és valójában folyamatosan a jeleket kutatom magamon. És most még jelek sincsenek:) Annyi, hogy a szokásos premens. tüneteim nincsenek meg (eddig mindig menz. előtt 4-5 nappal volt barnázás, ami most egyáltalán nincs). Ma délután már odáig jutottam, hogy teszteltem egyet:) Azt olvastam, hogy a 25-ös érzékenységű tesztek már 3 nappal előtte kimutatják. Ez létezhet, vagy ne reménykedjek? Mondjuk délután csináltam, annak ellenére, hogy úgy olvastam, reggeli vizeletből kell nézni…

 10. 44 évesen nem direkt de teherbe estem , Azt hittem klimax és azért nem jön még . Semmilyen tünetem nem volt nem volt émelygés sem mellfeszülés. Aggasztott hogy nem jön még Mert barátaim Azt mondták fokozatosan marad el eltelt még egy honap de nem jött a vérzés . Vettem egy tesztet es nagyon erös pozitv tesztem lett. A férjem ujjongott én féltem két felnött gyerekem van és Akkor született az unokám. Teljes zürzavar.. azután orvosi idöpontot kértem a covid miatt nem kaptam Csak 4 hét mulva. Akkor már izgatott voltam és boldog higy ujra anyuka leszek és vártam a napot hogy halljam a szivet. És Akkor jött a hidegzuhany, az elso vizitkor kikerdeztek vizelet vizsgalat vervizsgalat es vegul ultrahang. Az orvos arcara ra volt irva hogy nagy à baj . Kiderult hogy ikrek 12 hét és nincs szivveresuk . Fekudtem es zakatolt a fejem nem akartam elhinni , semmi nem utalt ra nem vereztem nem fajt semmim… elmentek mielott megszulettek volna … volt egy muszeres befejezo mutet Mert magatol nem tisztultam ki. Eltelt 7 honap és még mindig rossz, amit erzek … Egy nap talan konnyebb lesz .. itt a kicsi unokam akit imadok .. Isten karpotolt ❤️

Hozzászólások küldése lezárva

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ...

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás