Pajzsmirigy működészavar

november 14, 2009 | Betegségek

A teherbeesést gátolhatja a pajzsmirigy nem megfelelő működése. Akár alul- vagy akár túlműködésről van szó, mindkettő rossz hatással van a teherbeesésre. Azért olyan fontos a pajzsmirigy normális működése, mert az általa termelt pajzsmirigyhormonok szabályozzák a szervezetünk összes sejtjeinek aktivitását. A pajzsmirigy a nyak elülső részén az ádámcsutka alatt található.

A pajzsmirigyhormonok képződéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. Ha nem kap elég  jódot a pajzsmirigy megnagyobbodik. A pajzsmirigy túltengés gyakoribbá teszi a menstruációt, míg az alulműködés ritkábbá.

Ha már terhes egy nő és pajzsmirigy elégtelensége van, az növeli a vetélés kockázatát.

De a jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel helyre állítható a pajzsmirigy probléma, s utána semmilyen káros következménnyel nem kell számolni a terhességet illetően. Természetesen szükség esetén a terhesség alatt is figyelemmel kell kísérni a  pajzsmirigyhormonok változását.

Figyelem! A pajzsmirigy túl- és alulműködés örökölhető, így ha a szüleidnél volt ilyen probléma, el is mehetsz megnézetni nálad jól működik-e. Egy egyszerű vérvétel az egész, ennyit megér.

Tags: ,

Megosztás a Facebook-on

Comments7 hozzászólás

 

 1. NIKOLETT szerint:

  Voltam endokrinologusnál volt némi “ingadozás” a tsh.m körül.Először 3,41 volt az érték aztán meg 2,22!Erre azt mondták ,h ez normális ettől még teherbeeshetek.Én nem értek már semmit!?

 2. Anett szerint:

  Én is pajzsmirigyes vagyok, május óta próbálkozunk a babával, de semmi. November óta nem is mensizek.

 3. Kisgonosz szerint:

  1,95 lett a TSH-m, akkor gondolom azzal minden rendben.

 4. Ádám Bea szerint:

  Sziasztok!! Azt szeretném kérdezni,h 2hónap altt hiztam 15kg ez lehet a pajzsmirigytöl,soha nem voltam dagi lány most meg az vagyok es barhogy fogyozo nem megy le csak hizok. mitol lehet ?? segitsetek!! mensim normalis,idöbe jön meg stb

 5. Ági szerint:

  Sziasztok!!
  Nekem nemrég vették észre ,hogy a pajzsmirigyem alul működik…8,20 volt az eredményem ,endós dokihoz még nem jutottam be,majd 16.-án,én nagyon szeretnék babát,jó volna tudni ,hogy mennyi eséllyel lehet teherbe esni ,ha már kap rá valaki gyógyszert..legfőképp mert 42 éves vagyok…

 6. Brigitta szerint:

  Sziasztok!
  Én is nagyon szeretnék babát 30 éves vagyok,nyáron töltöm a 31,sajnos kiderült hogy a pajzsmirigyemmel probléma van:(3.6 a max érték,nekem pedig 23.6 :( Én kaptam most gyógyszert (Letrox) aztán 1 hónap múlva vérvizsgálat,remélem helyrejön a Pm müködésem és lehet babánk :)

 7. Mónika szerint:

  Sziasztok!
  Én pajzsmirigy alul.m.vagyok.Sajnos már 2 éve nem estem teherbe,ezért nézettem meg,nálam 7,3 volt az érték.
  A mensim rendben volt és a hajhulláson kívül,se hízás se más nagyobb tünet nem jelentkezett ezért nem tudtam,hogy mi lehet a bajom.Nem mindig jár különösebben tünettel a betegség,amíg szedtem a fogamzásgátlót az szinten tartott és amikor befejeztem a baba dolog miatt,már nem volt ami pótolja a hormonokat.Az orvosok egészségesnek találtak minden látszólag oké volt,de mivel a két év eltelt és nem lettem terhes,ezért én kértem a pajzsmirigy vérvételt a körzeti orvosomtól.Már 2 hónapja szedem a Letrox 50 mikrogrammos gyógyszert,augusztusban megyek kontrollra,remélem már ment le az értékem.Ha nem,tovább emelik a dózisom amíg be nem áll.Természet gyógyász és paleolit étkezést javaslom mindenkinek,mert nagyon sokat segít.Ajánlom még Szendi Gábor könyvét a Paleolit Táplálkozás.

Leave a Reply

© Orsted Theme Copyright WPCorner

Find Wordpress Themes at WPCorner | Theme Sponsored by Cowboys Tickets