Inzulin rezisztencia

október 17, 2010 | Egy kis anatómia, Segítség teherbeeséshez, Vizsgálatok

Az utóbbi időben egyre többet hallani az inzulin rezisztenciáról. Én magam is több forrásból találkoztam vele, újságcikkből, rádióból, ismerőstől. Ezek szerint egyik oka lehet a be nem következő terhességnek. De nézzük mi is ez?

A rezisztencia szó jelentése: ellenállás, ellenálló képesség.

Az inzulinnak az a feladata a szervezetben, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa, és ezzel energiát biztosítson számukra. Ha valaki ellenálló azaz rezisztens az inzulinnal szemben, az azt jelenti, hogy a szervezetében csökken a szőlőcukor felvétele a sejtekbe, és válaszként a szerevezete egyre több inzulint juttat a véráramba. Egy jó példa szerint ez pont olyan mintha egy autónál egyszerre nyomnák a gázpedált és a féket is. Az autó sem bírná ezt sokáig.

A szervezet nem tudja magától megoldani ezt a problémát, sőt még több problémát is generál. Ilyen lehet a POS (policisztás ovárium szindróma), ami oka lehet a sikertelen teherbeesésnek.

Hogyan tudunk mégis segíteni ezen. Az egyik, ha vizsgálattal kimutatják (vérvizsgálat) hogy inzulin rezisztenciánk van, és metformin-származékokat írnak fel napi szedésre.

A másik : egyéb módon is segíthetjük hogy csökkenjen az inzulin rezisztenciánk:

1. Étkezési szokások megváltoztatása:

  • fehér lisztből készült ételek helyett teljes kiőrlésű liszből készült ételeket fofyasszunk,
  • kerüljük a magas cukortartalmú étkeket,
  • fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, mogyorót, mandulát, olíva olajjal főzzünk,
  • zsíros húsok helyett sovány húsokat helyezzük előtérbe,
  • növényi fehérje források, pl: borsó.

2. A rendszeres mozgás is csökkenti az inzulin rezisztenciát. Kombináljuk a tornát – aerobicot és az erősítő gyakorlatokat. Mert az izomépítéshez cukorégetésre van szükség, az pedig cskkenti a vércukor szintet, segíti a fogyást és növeli az inzulin érzékenységet.

3. Napi 7-8 óra alvás, a meditációs gyakorlatok és a stressz csökkentése is csökkenti az inzulin rezisztenciát.

Tulajdonképpen amiket itt felsoroltam a 3 pontban, már alapból is jót tesznek a szervezetnek, ha szeretnénk gyermeket, ha nem, ha van inzulin rezisztenciánk ha nincs. De mindenféleképpen javasolt betartani ezeket hogy segítsük az egészséges terhesség létrejöttét és biztosítsuk velük a baba egészségét.

Tags: , ,

Megosztás a Facebook-on

Comments (1)

 

  1. manner szerint:

    Szia, teljesenn off leszek, elnézést. azt szeretném kérdezni, hogy hol állítod be azt, hogy a blogbejegyzés eleje látszódjék csak, és a többi csak kattintás után? hozzám is megírhatod. előre is köszönöm szépen, ha válaszolsz :)

Leave a Reply

© Orsted Theme Copyright WPCorner

Find Wordpress Themes at WPCorner | Theme Sponsored by Cowboys Tickets